• De loonadministrateur en adviseur voor de Bouw!

Vaste reiskostenvergoeding eindigt per 1 april 2021

Bent u met uw werknemer een vaste reiskostenvergoeding overeengekomen dan kan deze nog doorlopen tot 1 april 2021.

Ook als de werknemer nu gedurende de Corona thuis werkt mag u deze vergoeding onbelast door blijven betalen. Er zit wel een voorwaarde aan dat u deze reiskosten ook voor 13 maart 2020 al betaalde.

Het is niet verplicht om de reiskostenvergoeding onbelast te blijven uitbetalen wanneer de werknemer thuis werkt, omdat er geen reiskosten gemaakt worden. Moet een werknemer wel kilometers betaald krijgen dan kunt u de werkelijk afgelegde kilometers vergoeden.

Werkgevers kunnen de vergoeding ook na 1 april 2021 doorbetalen, maar dan is deze in beginsel belast. De werknemer betaalt hierover dan belasting. De werkgever moet er premies werknemersverzekeringen over afdragen.

Verandering na 1 april

Wanneer een werknemer na 1 april nog thuiswerkt mag hij over deze dagen geen onbelaste reiskostenvergoeding meer ontvangen. Werkt hij op zijn vaste werkplek dan mag er wel een vergoeding gegeven worden.

U zult dus moeten kijken naar het reisgedrag van uw werknemers. De werkelijke reisdagen mogen onbelast vergoed worden. De werkelijk gereden kilometers voor woon-werkverkeer kunnen dan onbelast worden vergoed tegen 19 cent per km. Wilt u meer vergoeden dan 19 cent dan is het meerdere boven de 19 cent belast.

Wilt u uw werknemer wel de vaste reiskostenvergoeding doorbetalen dan moet er voldaan worden aan de 36 weken of de 128 dagen eis. Dit houdt in dat een werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist.

Wanneer een werknemer niet aan deze voorwaarde voldoet zult u de kilometers op basis van nacalculatie of declaratie kunnen vergoeden. U zult de dagen waar op de zaak en thuis is gewerkt moeten registreren. U kunt hier dus per 1 april mee beginnen om dit bij te houden.


← terug