Ontslag- en Arbeidsrecht
Heeft u vragen over ontslag of wilt u een werknemer ontslaan? Ontslag is vaak een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw werknemer. Als werkgever heeft u een aanmerkelijk belang en dat is uw onderneming. Soms is het voor u onvermijdelijk om een werknemer te onslaan.
Wij kunnen u in deze moeilijke situatie adviseren.
Ons personeel wordt doorlopend geschoold om op de hoogte te blijven van de huidige wetgeving. Hierdoor kunnen wij u uitstekend helpen bij het vervullen van uw rechten en plichten. Zo hoeft u zich niet onnodig te verdiepen in deze complexe wetgeving en weet u zeker dat uw procedure in goede handen is.
Het arbeidsrecht begint al bij het indienst treden van een werknemer. U dient de werknemer een arbeidsovereenkomst te overhandigen. Uiteraard kunnen wij deze voor u opstellen. Tevens leggen wij graag de diverse mogelijkheden uit. Dit maakt het voor u eenvoudiger een goede keuze te maken over de soort arbeidsovereenkomst die u de werknemer wilt aanbieden. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde/onbepaalde tijd of oproepovereenkomst.
Mocht het onverhoopt nodig zijn dat u een werknemer moet ontslaan dan kunnen wij u hier in bijstaan. Ontslag is aan zeer veel regels gebonden waardoor het niet eenvoudig is afscheid te nemen van een werknemer.
Wij adviseren u graag welke mogelijkheden het gunstigste zijn in uw situatie. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan ontslag met ontslagvergunning, een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden of ontbinding via de kantonrechter. Wij begeleiden het merendeel zelf en zonodig verwijzen wij u door naar de juiste persoon.
Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Ontslagregels
Indien u werkelijk een werknemer moet ontslaan raden wij u te alle tijde aan contact met ons op te nemen. Onderstaand vindt u een zeer korte opsomming van de punten waarop u moet letten bij ontslag. Aan deze onderstaande opsomming kunnen geen rechten ontleend worden. Wanneer er een fout gemaakt wordt tijdens een ontslagprocedure of wanneer er iets vergeten wordt kan dit zeer nadelige gevolgen hebben voor u en uw werknemer. Voor een goede advisering in uw specifieke geval dient u dus contact met ons op te nemen!
Hieronder vindt u de verschillende manieren hoe het dienstverband tussen werkgever en werknemer kan eindigen:
– ontslag met wederzijds goedvinden
– ontslag via UWV WERKbedrijf (voorheen CWI)
– ontslag via de kantonrechter
Ontslag met wederzijds goedvinden:
Werkgever en werknemer komen overeen dat het dienstverband eindigt. Hierbij neemt de werkgever het initiatief. U kunt een dienstverband beëindigen om bijv. bedrijfseconomische reden, een niet op te lossen verschil van mening of omdat de werknemer langer dan twee jaar ziek is. Ontslag met wederzijds goedvinden is de kortste en de makkelijkste weg voor het ontslag (u moet het beide met het ontslag eens zijn). U moet hierbij wel rekening houden met de opzegtermijn. Werknemer en werkgever leggen de afspraken hierover vast in een beëindigingovereenkomst. De werknemer moet zich dan als werkzoekende melden. Na ontslag kan de werknemer bij UWV WERKbedrijf een WW-uitkering aanvragen. Indien de werknemer niet schadeplichtig is aan zijn ontslag, zal het akkoord gaan met wederzijds goedvinden geen gevolgen hebben voor zijn eventuele recht op een ww uitkering, mits aan de overige voorwaarden is voldaan.
Ontslag via UWV WERKbedrijf:
Ontslagaanvraag omdat de werknemer niet meewerkt aan ontslag met wederzijds goedvinden, slechte financiële situatie, structurele werkvermindering, bedrijfsorganisatorische redenen. Bij ontslag via UWV WERKbedrijf dient het afspiegelingsbeginsel toegepast te worden.
Beëindiging van de bedrijfsactiviteiten moet o.a. voldoen aan de volgende eisen:
– opgave van het aantal werknemers dat in dienst is (met functie, datum in dienst en leeftijd)
– opgave van de orderportefeuille, alsmede de toekomstverwachtingen voor de komende zes maanden
– (geconsolideerde) balansen en V&W-rekeningen (van tenminste twee jaar) met een toelichting
waarin wordt ingegaan op o.a. vermogen, reserves, rentabiliteit en kostenontwikkelingen
– vergelijkbare omzet/productiegegevens over de laatste twee jaar (geïndexeerd of via absolute cijfers)
Ontslag via de kantonrechter:
– wanneer een werknemer niet wil meewerken aan ontslag met wederzijds goedvinden
– wanneer de ontslagprocedure bij UWV WERKbedrijf niet bevredigend is verlopen
– wanneer er sprake is van ontslagbescherming (bv tijdens de eerste 2 jaar ziekte (wanneer de
werknemer ziek wordt nadat een aanvraag voor een ontslagvergunning binnen is bij UWV
WERKbedrijf, geldt dit verbod niet), tijdens de zwangerschap en het bevallingsverlof, bij
opname van ouderschapsverlof )) of als de werknemer lid is van een ondernemingsraad.
– wanneer er sprake is van ontslag om ‘gewichtige redenen’ (bv onbehoorlijk gedrag, zoals het
vervalsen van diploma’s, bedreiging of het weigeren te voldoen aan redelijke opdrachten).
U vraagt ontbinding van het arbeidscontract aan bij de kantonrechter door een verzoekschrift in te dienen. Hierin moet u de reden van het ontslag onderbouwen.
Wanneer u de kantonrechter vraagt om het arbeidscontract te ontbinden, zal hij of zij u vaak verplichten een ontslagvergoeding aan uw werknemer te betalen. De ontslagvergoeding wordt door de kantonrechter vastgesteld volgens de kantonrechtersformule. Deze formule bepaalt de hoogte van de ontslagvergoeding.